Füzérradványi Derelyefesztivál


Miért pont a derelye?

A Füzérradványi Derelyefesztivál ötlete onnan ered, hogy a környékbeli települések bevezettek egy-egy étel köré szervezett gasztronómiai fesztivált. Gondolkodtak a füzérradványiak is, hogy mi a falura jellemző népi étel. A derelyére esett a választás, mert az asszonyok otthon maguknak elkészítették a család által megtermelt búzából megőröltetett lisztből, a házi tojásból és a minden ősszel rézüstben főzött szilvalekvárból. A hozzávalók minden falusi házban megvoltak, viszonylag olcsó az előállítási költség, és a kézügyesség is megvolt a füzérradványi ügyes asszonyoknak.

Az első Derelye Fesztivál 2011-ben került megrendezésre.

A zsűri mesterszakácsokból áll.

Csapatok határon innen és túl

Határainkon túlról is érkeznek főzőcsapatok, felvidéki barátainktól rendszeresen összeállnak csapatok, ők nem használnak pirított zsemlemorzsát, és juhtúróval kevert burgonyával töltik a derelyét. Szalonnát pirítanak, és szalonnatepertővel tálalják. Alföldi kedves barátaink Sárrétudvariból mindig nagy sikert arattak a sült derelyével, melyet tehéntúrókrémmel töltenek be, és bőséges olajban hirtelen kisütik.

A helyi idősek klubja csapata már többször első helyezést ért el a szilvalekváros derelyével. Jellemző, hogy más települések gasztronómiai versenyén is indulnak a derelyével, mint helyi specialitással. (Kovácsvágáson, valamint Felvidéken Rozgonyban, Kistárkányban, Herlányfürdőn.)